Te puszyste placki skrywają czekoladową niespodziankę. Spróbuj, a sam powiesz: medal mu się należy

Dodano:
Placki z czekoladowym nadzieniem Źródło: Shutterstock / Nataliya Arzamasova
Lekkie i puszyste placki to doskonały pomysł na weekendowe śniadanie, przekąskę lub podwieczorek. Zapraszam po przepis na nadziewane placuszki, które rozpływają się w ustach.

Puszyste placki z czekoladowym nadzieniem zaskakują prostotą przygotowania i obłędnym smakiem! Przepis nie wymaga wiele pracy, a placuszki doskonale smakują na ciepło i na zimno, podawane z różnymi dodatkami. Zrób je raz, a zobaczysz, jak zaskoczysz bliskich pysznym wnętrzem pankejków.

Jak zrobić placki z czekoladowym nadzieniem?

Ciasto na placki robię z klasycznego przepisu kuchni amerykańskiej. Do ciasta dodaję płynny miód lipowy, wielokwiatowy lub akacjowy. Pankejki nadziewam czekoladą mleczną i deserową w proporcji 1:1, którą topię w kąpieli wodnej, a następnie wykładam na papier do pieczenia, formując cienkie krążki i wstawiam na chwilę do zamrażalnika, żeby czekolada stężała (dobrze sprawdzi się również gotowy krem czekoladowy w słoiku).

Placki smażę na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką. Wykładam na rozgrzaną patelnię małą porcję ciasta, formuję placek, układam zamrożoną czekoladę i przykrywam drugą porcją ciasta. Wskazówka: krążki z czekolady powinny być mniejsze niż pankejki, żeby nadzienie nie wypływało w czasie smażenia.

Przepis: Placki z czekoladowym nadzieniem

Obłędne placuszki z nadzieniem, które zawsze jest miłą niespodzianką.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
431 w każdej porcji

Składniki

Na placki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 średnie jajka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na nadzienie:

  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady deserowej

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaMąkę pszenną przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia. Jajka roztrzep lub zmiksuj z mlekiem, miodem i ekstraktem waniliowym. Dodaj roztopione masło oraz suche składniki i mieszaj/miksuj, aż powstanie jednolite ciasto. Odstaw naczynie na 10-15 minut w ciepłe miejsce, żeby ciasto odpoczęło.
  2. Przygotowanie nadzieniaCzekoladę połam na małe kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Na papierze do pieczenia uformuj niewielkie, cienkie krążki i wstaw do zamrażalnika, żeby czekolada stężała.
  3. SmażenieMocno rozgrzej patelnię. Nakładaj niewielkie porcje ciasta, formując okrągłe placki. Gdy spód lekko się przyrumieni, nałóż krążek czekolady i przykryj drugą porcją ciasta. Smaż z obu stron na złoty kolor.

Placki z czekoladowym nadzieniem podaję na ciepło jako słodkie śniadanie i podwieczorek oraz na zimno jako przekąskę. Porada: placki po wystudzeniu możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w lodówce, przez 2-3 dni.

Jak i z czym podawać placki z czekoladowym nadzieniem?

Puszyste placuszki wyśmienicie smakują bez dodatków, ale możesz je również podawać posypane cukrem pudrem, polane miodem, syropem klonowym, musem lub sosem owocowym, sosem czekoladowym. W sezonie letnim lubię podać czekoladowe placuszki udekorowane kleksem bitej śmietany oraz świeżymi owocami, np. malinami, truskawkami, jeżynami, jagodami i poziomkami.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...